Inledande talare Audrey Geffen från Universitetet i Bergen öppnar sessionen ”Connectivity and its implications towards conservation and management”.
Hon tar upp tre punkter dör discussion; Language and context, Management needs: an operational connectivity och Future needs. Äntligen någon som tar upp vikten av att vara specifik och tydlig med språket vi talar!
Ordet connectivity är ett sådant ord som används både i vardagen och vetenskapligt, som diversitet och evolution. Men som många andra ord har det en lite annan betydelse i det vetenskapliga sammanhanget än det vardagliga. Inom management kan det ha en tredje betydelse. Om man inte är medveten om detta och ser till att definiera precis vad man menar med ord när man samarbetar mellan olika grupper, så leder det oftare än inte till missförstånd och kommunikationsproblem. Audrey visar ett ordmoln på de 500 senaste artiklarna publicerade på ämnet connectivity sedan 1990. Många av de mest använda orden har en mening för biologer och en annan för ekonomer och en tredje för jurister. Knepigt, men inte oöverstigligt hinder.
Maria Klein,en av Esther Serrao’s doktorander från Faro, berättar om sitt doktorandprojekt som handlar om hur fisklarver rekryteras och sprider sig. Hon har arbetat med den lilla fisken Lepadogaster lepadogaster (dubbelsugare)i den marina delen av Arrabida natural park, som vi besökte igår. Genom att undersöka det genetiska släktskapet kan hon jämföra släktskapet mellan olika populationer och se hur släktskapet fluktuerar, så att de vissa år är mer genetiskt skilda, medan andra år är de nära säkt (de nya individerna, alltså). Hennes forskning visar att de inte kan dela upp populationen från Lissabon och de från Arrabida i två populationer, de parar sig för mycket med varandra, så de får istället klassas som en stor population. Detta visar på behovet av att skapa ett sammanhängande nätverk mellan MPAs . (Marine Protected Areas).
På eftermiddagen var det återigen dags för postersession, med snacks och dricka. En kall öl eller två satt fint i den portugisiska solen.
Kvällens program var konferenensmiddag på närliggande Sesimbra Spa hotel, ett jättekomplex en bit bort längs stranden. Vi fick musslor och räkor till förrätt, tillagade på portugisiskt vis i smör, vitlök och persilja med citron till. Det är standardtillagningen av skaljdjur och jättegott! Till huvudrätt fick vi kataplana med potatis. Kataplana är en fisk och skaldjursgryta med smör, vitlök och persilja, men även grädde och tomat. Den kan även göras med ris. Mycket gott och trevligt. Vi satt tillsammans med två norska och två engelska forskare och hade en riktigt trevlig kväll.
Kommentera