Fisk i människans händer – ett Östersjöseminarium. På Östersjöseminariet förra veckan gavs två intressanta presentationer. EN handlade om kopplingen mellan täckningen på bentisk (bottenlevande) vegetation och fiskens rekrytering och produktion. Det andra tog upp den starka påverkan från stora fiskeföretag. Först ut var Johan Eklöf från institutionen för ekologi, miljö & botanik vid Stockholms universitet. Johan presenterade hur kaskadeffekter påverkar och de täta kopplingarna som finns mellan vegetation (rotade akvatiska växter och makroalger) och rekryteringen hos fiskar som exempelvis gädda och abborre i grunda Östersjövikar. Detta har visats i allt fler vetenskapliga studier och experiment.
I första figuren ser vi den positiva effekten som stora fiskar har på filamentösa alger (de betar ner dem, så inte så positivt för algen, men för problemet med dem) och hur rotad akvatisk vegetation gynnar rekryteringen hos fisk (här abborre) i de grunda delarna av skärgården.
Fig. 2 visar att det verkar vara en tröskel på ca 20 % täckningsgrad av vegetation som är optimal för rekrytering. Detta följdes av en presentation av Henrik Österblom, från Stockholm resilience centre om den stora påverkan som stora fiskeföretag har på hur man sköter fiskbestånden, både på global skala och inom Östersjön.
Seminariet avslutades med en paneldiskussion gällande frågan om fiskbestånden är i människans händer och om vi någonsin kommer hitta hållbara sätt att utnyttja och sköta världens fiskbestånd.
Kan kunskapen om de starka kopplingarna mellan vegetation och fiskrekrytering hjälpa till att ta fram bättre skötselplaner av grunda vikar och kustområden? Sofia Wikström och Gustaf Almqvist från Östersjöcentrum på Stockholms universitet breddade diskussionen med behovet av att vidare utveckla och förbättra vår förståelse för dessa komplexa ekosystem för en långsiktigt hållbar hantering av fiskar som gädda och abborre.
Kommentera