Under Almedalsveckan var Tångbloggens egen Tant Tång, professor emeritus Lena Kautsky, såklart med och informerade om livet i havet ombord på Briggen Tre Kronor.
Bland annat gjordes en film när Lena visar hur den fintrådiga algen grönslick (Cladophora glomerata) påverkar fisk som gädda och abborre genom att skugga den för Östersjön livsviktiga blåstången.

Grönslick växer nära ytan och bildar ofta en grön bård längs klippstranden.
Hur kan ni missa att den invasiva mellanskarven påverkar våra kustnära fiskbestånd av abborre gädda och gös mm. Denna marodör har en katastrofalt stor inverkan på just dessa fiskbestånd som ska hålla spiggen nere i antal. Det stora säl beståndet utmed våra kuster har även det en stor inverkan på fiskbestånden
Hej
I detta korta inlägg visar vi på betydelsen av att det finns stora rovfiskar i grunda vikar för att påverka mängden småfisk, som i sin tur påverkar mängden förekomsten av havsgråsuggor, tångmärlor och snäckor och att om det finns gått om dessa, att de kan beta ner mängden trådalger som annars skuggar annan bottenvegetation. Dvs att det inte enbart är tillförsel av näringsämnena fosfor och kväve från land som avgör hur stora mängder trådalger som finns i en vik. Flera nya publikationer visar på detta samband.
Någon analys av möjliga orsaker till att förekomsten av stora gäddor och abborre minskat i många kustområden görs däremot inte.