Så här dags på året ser det ut som om någon varit runt och målat klipporna med vit färg för att hälsa våren välkommen i Östersjön. Tidigare på året när vattenståndet var högre växer det massor med kiselalger på klipporna och när vattnet sjunker torkar kiselalgerna in och färgar klippor och stenar vita. Vassen står ännu brun utmed stränderna.
Vid bastuklippan syns de första grönalgerna. Närmast i vågsvallet växer det fortfarande både tidiga brunalger och bruna kiselalger som inte torkat ut. Precis som på land kommer det att bli en succession av arter i zonen ovanför blåstången. Tänker fota samma klippa i samma vinkel under de kommande månaderna och följa hur artsammansättningen i det grunda algbältet förändras med tiden.
Ännu har inte så mycket av havsgråsuggor och andra arter vandrat in från djupare områden. De fastsittande arterna havstulpan och blåmusslor sitter kvar på många ställen. Men en och annan tångmärla gömmer sig bland havstulpanerna från förra året.
På fotot med blåmusslor syns byssustrådarna tydlig på den högra musslan. De är tunna och håller fast blåmusslan. Unga musslor kan skära av trådarna med foten om platsen inte har en bra tillgång på vatten och sen kan den krypa en bit med foten, hitta en bättre plats och sätta sig fast med nya byssustrådar.
Reblogga detta på TROSA-SPEGLINGAR och kommenterade:
Vår på Askö!
Vita alger på sensommaren? Är det samma förklaring som det ni skrev om våren och kiselalgerna. Bor vid Öresund och sedan ett par dagar har de annars så limegröna algerna färgats vita?!
Hej. Öresund är fint! Såhär på sommaren är det, som du skriver, just de gröna algerna som blir vita. Främst är det tarmtång (Ulva intestinalis) som omvandlas till en liten urblekt sladdrig sak efter sin fortplantning. Tarmtången består nämligen endast av ett enda lager celler, som formar en tub (därav namnet) och vid dess fortplantning omvandlas nästan varje cell till gameter (simmande fortplantnings-celler) vilket medför att själva bålen töms och nästan löses upp vid fortplantning. Om man har en klippstrand med hällkar där det ofta växer tarmtång kan man få se hur annars klara kar helt plötsligt är grumligt grön-gula. Då är det fullt av gameter som simmar, träffas och bildar nästa års bestånd av glittrande grön tarmtång.
[…] det nu blivit lågvatten. Nu kan vi beskåda det vanliga vår-fenomenet att stenar och klippor ser kritvita ut av kiselalger med lite strimmor av intorkade gröna […]