Ett släkte av grönalger som frodas på senhösten när vattnet blir kallt är tarmalgerna, olika arter av Ulva. De kallades tidigare för Enteromorpha, men genetiska analyser visar att de hör till samma grupp som havssallat Ulva lactuca dit också Linné placerade dem. På skyddade stränder och täcker dessa fingrenade rör- eller tarmformiga alger stenarna. Här ligger också ilanddrivna tångplantor. Med algerna och tången kommer också stora övervintrande exemplar av tångmärlor, Gammarus spp. som fastnar och dör när de torrläggs. Många av de ryggradslösa djuren som tångmärlor och havsgråsuggor vandrar ut till djupare vatten och övervintrar på större djup.
De alger som bildar ett grönt bälte på klipporna på sommaren är grönslick, Cladophora glomerata. Den är en art som trivs i varmt och näringsrikt vatten. När vattnet värms upp på våren och grönslicken växt till kommer många av de små djuren tillbaka från större djup till detta grunda bältet för att föröka sig.
Ett sätt att följa vad som händer med tången under året är att ha insamlade plantor knutna på en trådback så att de kommer upp från botten och inte blir täckta av slam. Det är lätt att följa tillväxt och när de anlägger sina förökningstoppar. Med nära till stranden flyttar nu delar av tångforskningen norrut – till i närheten av Kappellskär.
[…] Tidiga vår- och sommar arter är t.ex. grönalgerna, som grönslick, Cladophora glomerata, eller tarmalger, Ulva spp. och brunalgen trådslick, Pylaiella littoralis är också […]