Under två veckor har kursen Östersjöns Miljö från Stockholms universitet varit ute på Askö Laboratoriet och haft fältstudier. Kursen inkluderar många metoder som är relevanta för blivande biologer. Bland annat har det lagts översiktsnät, grävts i leran från mjuka bottnar och så har studenterna gjort noggranna inventeringar av växtligheten och djursamhället i tre grunda vikar.

Glada studenter snorklar ut för att inventera växter och djur i en grund Östersjövik.
En del av kursen fokuserar även på hur människan påverkar Östersjöns ekosystem. För att på ett enkelt sätt visa hur en kiss i havet påverkar tillväxten av växtplankton har studenterna fått ställa upp 4 stycken plasttankar på 1 m3 (1000 liter) och fylla med vatten från havet. En tank är kontroll så i den tillsätts inget. I de övriga tre har man tillsatt 3dl, 6 dl och 12 dl urin för att studera planktonsamhällets utveckling i olika näringshalter.

0,3 promille urin och en veckas solsken visar tydligt hur snabbt växtplankton reagerar på näring i vattnet.
I år tillsatte jag även en fastknuten tofs med den fintrådiga algen grönslick (Cladophora glomerata) som växer precis i vattenlinjen. Grönslicken växer bra i näringsrikt vatten och får då även en mer mörkgrön färg. Detta syns tydligt i den mest övergödda tanken med 1,2 l urin per 1000 liter vatten, dvs 1,2 promille.

Kontrollbehandlingen har inget tillsatt urin. Grönslicken är ljusgrön.

I tanken med 1,2 promille har grönslicken vuxit sig stor och är mörkt grön. Vattnet är fullt av växtplankton och gör nog ingen badsugen.
Bra och pedagogiskt experiment. Då förstår man vad utsläppen, dag och natt, från 400 000 enskilda avlopp ställer till med.
Vad intressant. Nej där vill man verkligen inte bada.
Intressant!
Är det någon som har provar det här experimentet med lite mindre behållare, tex stora PET flaskor och med sötvatten?
Inte vad jag vet. Det man ska hålla i tanken är att det är otroligt höga halter kiss vi kör det här experimentet med. Det skulle inte vara möjligt att orsaka sådan kraftig övergödning. Orsaken till våra höga halter är just att se hur växtplankton svarar på näring och vi har 10 dagar på oss att få tydliga resultat. Växtplankton i sötvatten reagerar samma som alla andra växtplankton, med tillväxt så länge näringen räcker.
[…] För Tångbloggens trogna läsarskara är detta ju inget nytt, då vi uppmärksammade effekterna av kiss på algernas tillväxt redan förra året i vårt mest populära inlägg ”Vad är väl en kiss i havet?” […]
Ett tämligen ovetenskapligt experiment. Östersjön innehåller ca: 21200 km3 vatten.
Om 9 miljoner svenskar (jag räknar bort barn och riktigt gamla) alla kissar hela sin årsproduktion av urin (4,27 km3) skulle det ge en koncentration i havet, på 0,2 promille. Jämfört med era 1,2 promille. Då är det ändå inte inräknat vattenomsättningen, från vatteninbrott från västerhavet och alla älvarna, som mynnar ut i Östersjön.
En stor del av utsläppen har effekt i kustvattnen. Där kan koncentrationen av närsalter bli avsevärt högre. Man kan således inte utgå från hela Östersjöns volym och dela utsläppen med det.
Såklart. Men man kan inte heller, utgå från, som i mitt exempel, att alla svenskar pinkar direkt i havet. Så vad några tusen strandpink, under en eller två sommarmånader ger, blir så utspätt, så det går inte ens att räkna på.
Hej Richard. Du har förstått tanken. Vårt lilla försök (med orealistiska koncentrationer, ej heller korrekt vetenskapligt replikerat) vill belysa just vad som kan hända i exempelvis en skyddad vik. Påverkan på den lilla skalan, med ett svar till alla de som frågat mig vad de kan göra, personligen, för att rädda Östersjön.
Hej Kenneth. Nej det var inte tänkt som ett vetenskapligt experiment med faktiska siffror, utan för att illustrera, under en kort kurstid på två veckor, för studenter hur näring påverkar algtillväxt. Det har vi skrivit i inlägget.
Det är inte riktigt det intrycket man får, under reportaget i SR.
…/För ett par år sen gjordes ett experiment på ett av Stockholms universitets laboratorium. Där lät man studenter kissa i en hink och blandade upp urinet med Östersjövatten och sjögräs. I kontrollhinken, där man inte hade blandat i urin, utan bara sjögräs och Östersjövatten hade ingenting hänt efter drygt en vecka. I de andra hinkarna, där man varje dag hade hällt i urin motsvarande hur mycket en människa genomsnittligt kissar per dag, så hade vattnet blivit knallgrönt och sjögräset ändrat färg och vuxit fem gånger större/ https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=105&artikel=7010918
Hur skall en lekman tolka detta, om inte som ett vetenskapligt experiment, där man dessutom använder ”referenshinkar”?
Dessutom framgår det inte heller, att koncentrationerna, vida överstiger, de man kan förvänta sig att finna naturligt.
Att växter gynnas, när man tillför näringsämnen, torde knappast vara någon nyhet, och att övergödningen av Östersjön är ett problem, avhjälps knappast, av att skrämma upp människor, så de inte ens vågar pinka längre.
Nu har vi ju tack o lov ingen makt över hur journalisterna skriver eller uttrycker sig. Det får du ta med deras ansvarige utgivare.
Nu är det ju inte journalistens formulering, utan marinbiologen Lena Kautskys.
Eftersom det i texten står ”sjögräs” istället för grönslick kan jag garantera att det är journalistens ord och inte Lena Kautskys 🙂 (se Månadens alg för augusti). Min erfarenhet är att journalister ibland vill göra saker lite mer spännande och ögonfångande än vad vi som forskare uttrycker.
Om du vill diskutera detta vidare finns jag tillgänglig efter semestern, för nu ska jag ut och bada. Tjolahopp!
[…] växer den otroligt snabbt och blir mörkt grön i färgen. Det visade vi med vårt experiment ”En kiss i havet” för något år sedan. Eftersom den växer nästan överallt, precis i vattenlinjen, kan vem som […]
Nej, jag tror jag håller här. Njut nu av ditt bad.
[…] på Södertörn högskola. Idén löd; “Vi gjorde ett experiment på Askö 2016 där vi testade övergödningseffekter på alger genom att tillsätta kiss. Det skulle vara intressant att undersöka ifall det är någon skillnad i näringsämnet kväve […]
[…] den som vill finns kursförsöket där kiss tillsattes till en stor vattenvolym och gav ett tydligt resultat i både al…. Försöket genomfördes på Askölaboratoriet, Stockholms universitets fältstation belägen i […]