I morse kunde den morgonpigga se och höra professor emeritus Lena Kautsky berätta för tittarna i TV4’s Nyhetsmorgon hemifrån sitt arbetsrum om varför man inte ska kissa i havet.

Lena pratar med TV4 via länk. Notera den fina trollkrabban (Lithodes maja) i bokhyllan
För Tångbloggens trogna läsarskara är detta ju inget nytt, då vi uppmärksammade effekterna av kiss på algernas tillväxt redan förra året i vårt mest populära inlägg ”Vad är väl en kiss i havet?”
För att ge en överskådlig bild av problemet med kiss i Östersjön har vi nu gjort en liten illustration. Siffrorna på antal fritidsbåtar är uppskattningar från Transportstyrelsen. De antaganden som görs om antal personer per båt och antal dygn till sjöss per år är våra egna.
Varför ska man inte kissa i havet? Spelar det någon roll vad DU gör?
Det är alltså ganska många ”DU” som är ute på sjön.
Man kan även tänka på att det tar ungefär 35 år för allt vatten i Östersjön att bytas ut. Du vill väl inte simma i ditt eget (eller andras) kiss?
Ser du problemet? Just när havet ska ha låga nivåer näring kommer vi ut och fyller på. Helt galet!
Om man saknar toalett ombord har jag fått ett mycket bra tips: Köp en plasthink med lock och en säck eldningspellets. Fyll hinken med pellets och slå över kisset i hinken från den potta du använder (köp även potta om du inte har en). Enligt mannen som tipsade mig håller pelletsen inte bara vätskan utan det är även luktfritt i mer än 30 dagar. Sedan brukade han gräva ner den i sin kompost när han kom hem efter sommarens båtsemester. Värt att pröva, tycker jag.
Om man har en såpass liten båt att man inte har plats med en hink utan hoppar iland på öarna för att kissa, tänk på att gå en bit upp i gräs eller mossa så växterna hinner ta upp det mesta av näringen istället för att det ska rinna ner i havet.
Ha en skön sommar!
Lite väl överdrivna siffror byggda på okunskap om hur fritidsbåtslivet ser ut. Man är inte ute hela dygnet på sjön utan går iland över natten. Sällan blir det mer än en kiss i spannet under dagen, men 4-5 st i land, och hittar man en trevlig vik så ligger man gärna kvar en dag eller två. De allra flesta båtar är dessutom motorbåtar som snabbt drar ut till en badklippa och stannar där tills de snabbt åker hem igen. Så dela siffran med minst 5, kanske snarare 10. Det blir då högst 0,0084 mikroliter kiss/l Östersjövatten, motsvarande 28 attogram fosfor per liter.
Det samlade fosforutsläppet från fritidsbåtarna blir då maximalt ett ton. Ta med finska och polska fritidsbåtar så kanske siffran dubblas. Men detta ska jämföras med den totala belastningen på 30 000 ton/år. Förvisso kan det kanske vara bra att minska även små källor om det går att göra med enkla medel, men man ska inte skjuta mygg med kanoner…
Hej Anders. Vad kul att du orkat räkna på egna siffror. Sånt gillar vi. Detta är ju bara siffror vi estimerade för att på så sätt visa en överskådlig bild av problemet med kiss, inget annat. Men det skriver vi ju även i inlägget. Vår poäng är att den annars kvävebegränsade växtplanktontillväxten påverkas med ökad näringstillförsel, både kväve och fosfor.
[…] blev fallet även 2018, som ju var ett ovanligt torrt och varmt år. Då blir det ju extra fint att istället för att kissa i havet – vattna någon liten torr växt uppe på […]
[…] så är det vid källan man ska lösa problemet. Och källan är på land, om det inte är toalettavfall från båt som råkar hamna i vattnet istället för i den avsedda […]