Grov borsttråd, Chaetomorpha melagonium är en marin art. På Västkusten förekommer den på lite större djup, mellan 7- 15 meter, i rödalgsbältet, men kan även hittas på snorkeldjup. I Egentliga Östersjön förekommer från Blekinge till Upplandskusten tillsammans med rödalger och blåmusslor.

Grov borsttråd tillsammans med bergborsting, karragenalg och fingertare
Den gör skäl för sitt namn både på svenska och latin. Chaite betyder borst, morphe är gestalt eller ungefär form, melas är svart och gonium betyder reproduktionsorgan. Grov borsttråd blir mellan 10- 30 cm lång och ca 0,7 mm bred.

Smalare än 1 mm men ändå mycket lätt att känna igen.
Grov borsttråd är lätt att känna igen där de växer som mörkgröna styva trådar, en och en eller några få tillsammans. Tråden är fäst mot botten med en liten fästskiva som bildas av den nedersta cellen, som kan bli hela 3 mm lång. Den har stora celler med tjocka cellväggar som syns med blotta ögat.

Grov borsttråd ser ut som om någon trätt upp ärtor på tråd
Grov borsttråd förökar sig med sporer som har två flageller. Sporerna bildas inne i cellerna i tråden och släpps ut genom en öppning i cellen. Det går att se för blotta ögat hur celler töms på sitt innehåll från den övre delen av tråden, och neråt. Någon könlig förökning är inte känd. Sporerna växer ut till en ny tråd. Grov borsttråd förekommer under hela året.

Cellerna i toppen av tråden har börjat släppa sporer
Krullig borsttråd, Chaetomorpha linum,som är tunnare och ljusare grön och kan bli mycket långa. Linum betyder passande nog tråd. Den hittas både fastsittande och lösliggande ihop trasslade trådar. Krullig borsttråd förekommer utmed svenska västkusten i Östersjön till Ålands hav.
Om grov borsttråd eller krullig borsttråd torkas blir en längsgående striering av mikrofibriller i cellväggen synliga, dessa består av cellulosa.
Hittar inte arten på Artportalen. Kan den heta något annat, sökt både på svenskt namn och vetenskapligt.
Hej Richard
Det är korrekt namn. Den finns med i Dyntaxa och du hittar den under Artfakta från ArtDatabanken. Tyvärr är det som med många marina alger att det saknas information om deras utbredning utmed den svenska kusten och också bilder och en bättre karta på var den hittas. Vänliga hälsningar Lena
[…] plicata. Och det krävs nästan att man vet om den för att hitta den trådformade grönalgen Chaetomorpha melagonium grov borsttråd, som förekommer ganska rikligt runt Släggö. Så andra dagen hade kursdeltagarna ögonen på skaft […]