Uppmärksamheten kring fynden av den amerikanska trågmusslan (Rangia cuneata) i media har gett resultat! Nu har det kommit in flera nya rapporter om förekomst av den amerikanska trågmusslan som vi tidigare berättade om att den hittats vid Brandalsund och Torpa (Havsbadet och Näsets udde). Rapporterna finns i Artportalen dels vis Farstanäs och två lokaler vid Mörkö och har lagts in av Rolf Wahlström som räknat förekomst hittade vid stranden. Dessutom har jag inventerat två lokaler på Farstanäs och två lokaler på Mörkö. Spaningen efter fler lokaler går vidare.

I morse fick vi se resultatet från TV inspelningen vid Brandalsund för ett tag sedan där Nils Kautsky berättar om musslan och svarar på frågan om hur den kom hit- ”den tog båten till svenska vatten”. Han föreslår också att de är goda att äta och resultatet visas finns dokumenterat när krögaren Niclas Rynell på restaurangen Lilla Styrbjörn gör den god pastarätt med musslor. Det finns också en till video när Länsstyrelsen kommenterar musslans spridning och andra nyinvandrade marina arters möjliga påverkan på alg- och djursamhällen i Östersjöns bräckta vatten.
Ser fram emot fler rapporter och funderar på vad vi från Tångbloggen skall be om hjälp att söka efter för art eller arter? Men tror att det får vänta till lite senare på året när det hunnit bli lite varmare i vattnet.
Några funderingar: Varför hittar vi så många tomma musselskal på stranden? Naturlig död eller död pga ogynnsamma habitatförhållanden? Vad har det relativt stora antalet små musslor för betydelse? Att små musslor också kommit med ballastvattnet? Eller att musslorna reproducerats efter hitkomsten? Går det att göra en rimlig bedömning angående tidpunkten för första förekomsten? Är det mest troligt att det skett ett massutsläpp vid ett begränsat antal tillfällen i närtid, tex under sommarhalvåret 2020 eller att etableringen har skett längre tillbaka i tiden? Jag gick själv för ett år sedan (30/1 och 1/3) utmed stranden vid Brandalsund för att bland annat spana efter uppspolade vattenväxter. Har svårt att föreställa mig att jag skulle missat större mängder av musselskal (nu finns tusentals). Stranden är välbesökt sommartid och det vore märkligt om den rikliga förekomsten inte skulle noterats tidigare. Musslorna är ju både stora och vackra invändigt. Lätta att få syn på både på stranden och på den långgrunda sandiga botten om det är någorlunda stilla vatten. Samma sak gäller vid Näsets udde och Havsbadet som jag också besöker regelbundet. Frågorna hopar sig.
Rolf Wahlström, Södertälje
Nu har jag besökt fler stränder utmed farleden in mot Södertälje och hittat musselskal på fler ställen både på västra och östra sidan; alla fynd är rapporterade i Artportalen. I dag också fynd längre söderut vid Trosa havsbad, som ligger på större avstånd från stora farleden. Däremot lyckades jag inte få syn på några musslor vid Tullgarn, som ligger ännu längre från farleden. Har också vid Bruket på Muskö genomsökt en sandstrand, som är exponerad mot den inre farleden mot Stockholm på Mysingen; men inga fynd där.
Hej Rolf
Så intressanta fynd du gör av amerikansk trågmussla. Och bra att du berättar var du letat och inte hittat några. Min man Nisse har varit vid Brandalsund med två examensarbetare som kommer att undersöka om det finns någon konkurrens om födan mellan trågmusslan och österjömusslan. När du är ute och letar skulle det vara intressant att få veta om du hittar som skal av trågmusslan. Det är väldigt få mindre skal vid Brandalssund, de flesta verkar vara ca 5 år (4-6), syns som band i skalet. Och ca 3,5-4 cm långa. Vi har hittat enstaka som är ca 1,5 cm långa. De stora som är ungefär lika gamla tyder på att det varit en lyckad förökning och att det om det finns så få mindre att det inte varit några bra förutsättningar för förökning på ett antal år. Så är du ute och letar fler lokaler eller besöker någon tidigare lokal igen leta gärna efter lite mindre skal. Med vänlig hälsning Lena
Jag googlade på svenska musslor och snäckor på våra stränder för jag kännde inte igen en sort som dykt upp nu vid en strand jag är nära uppvuxen vid och aldrig där sett så stora av nån musseltyp som finns där nu . Så när jag läste detta om trågmusslan blev jag nyfiken. Det verkar vara den sortens mussla.Det är utanför Östhammar och Hargshamn i Uppsala län. Jag har bara hittat massor av tomma skal och kunde inte förstå vad dom kom ifrån. Skulle gärna vilja veta.