Amerikansk trågmussla (Rangia cuneata) är en ny art för Östersjön. De första rapporterna kom 2016 från Östergötland, i Bråviken, där den rapporterades från Svensksundsvikens fågeltorn och Näs. Nästa fynd kom från Helgeåns norra utlopp vid Åhus, (flera lokaler vid Mölleholmen och Graften), där den upptäcktes 2018.
Amerikansk trågmussla kommer från Nordamerika och har sitt ursprung i Mexikanska golfen. Där har den traditionellt samlats och ätits. Arten har frisimmande larver som kan spridas med ballastvatten och den har spritt sig utmed USAs atlantkust under 1960-talet. På 1980-talet hade den nått Hudson River. De första fynden i Europa var i Antwerpens hamn i Belgien 2005. Sen tog det ca fem år innan den rapporterades för första gången i Östersjön 2010. Nu förekommer den på flera platser längs kusten vid Kaliningrad, Estland (Pärnu viken 2016) Polen (utanför Vistula 2011) och i Tyskland.
I söndags fick vi möjligheten att besöka två lokaler nära Södertälje där den hittats under hösten och rapporterats till Artportalen.

De två lokalerna är Brandalssund och Torpa, båda i Södertälje kommun. Amerikansk trågmussla är en typisk brackvattensart. De förekommer på grunda sandiga och mjuka sedimentbottnar ner till ca 6 meters djup. Vanliga lokaler är i flodmynningar och i brackvatten och musslan tål en salthalt på mellan 0- 18 promille. Den har hittats i rena sötvattensmiljöer i England 2015.
Hur känner du ingen den amerikanska trågmusslan? Skalet blir ca 40 -60 mm långt. Det är en mussla med mycket tjockt och tungt skal. Den äts enligt uppgifter av vattenfåglar i Tyskland.

De flesta vi hittade var mellan ca 3-4 cm med ca 6-9 årsringar. Några små unga musslor hittades också viket tyder på att de kan reproducera sig även på den här platsen.
Från sidan är den lite hjärtformad med en tydlig utbuktning av spetsen på skalet. Ytan hos musslan är slät och ljust gulbrun till mörkare grågrön. Ganska tydliga årsringar syns på skalet. Öppnar man skalet syns, på vänster skalhalva, två främre sidotänder, där den främre är lång och smal och avslutas med en typisk V-formig böj.

Låsbandet, ligamentet, är fäst i en djup triangelformad grop och det finns ofta mörkt bruna rester kvar i gropen. I höger skalhalva finns istället en lång fördjupning där vänster skalhalvas långa bakre sidotand passar in perfekt när skalen stängs. I höger skalhalva finns en motsvarande lång fördjupning där vänsterskalets långa bakre sidotand passar in när skalet stängs.
Små exemplar av amerikansk trågmussla kan likna de mindre sötvattenslevande arterna i släktena Sphaerium (klotmusslor) och Pisidium (ärtmusslor). Men de saknar en tydlig låsbandsgrop. Östersjömusslan (Limecola baltica) är tunnskalig och har inte heller en tydlig låsgrop.
Har DU hittat den här musslan norr om Södertälje? Det skulle vara jättespännande om flera av våra Tångbloggsläsare vill hålla ögonen öppna och rapportera både till Artportalen och även till oss här på Tångbloggen, om hur långt den har spridit sig norrut. Besöket sporrade oss att vilja hitta fler lokaler av denna för den svenska kusten nykomna arten och vi är såklart intresserade av fler lokaler även söder om Södertälje.
Lokalerna vi besökte ligger nära fartygsleden till Södertälje hamn och introduktionen har troligen kommit med ballastvatten. Troligtvis kan den hittas på liknande platser, för den som vill ge sig ut och leta.

Hur reagerar arten på högre salthalt, dsv. 15-20 promille som i N Öresund. Jag har inte sett den här, brukar kolla vad som spolas upp.
Hej Enligt litteratur så är det en riktig brackvattensart och finns i estuarier där salthalten varierar med tidvattnet – från sötvatten till ca 18 promille. Det finns få studier i Östersjön ännu och detta är en av anledningarna till att det skulle vara intressant att hitta fler lokaler och undersöka dess tolerans till salthalt och temperatur och vad som krävs för att den skall kunna föröka sig. En rapport från Estland anger att dess larver är känsliga för låg salthalt och att den förökar sig när salthalten växlar.(typiskt i estuarie miljöer). Temperaturen för förökning behöver vara över 16 grader.
Det skulle vara intressant om du har möjlighet att hitta någon sandstrand nära en större hamn -för det är den typen av lokaler som den hittats vid på andra ställen i Östersjön. Lokalt lägre salthalt.
Vänliga hälsningar Lena
Jag har inventerat lokalerna vid Brandalsund samt de som kallas Torpa (Havsbadet och Näsets udde). Dessutom har jag inventerat två lokaler på Farstanäs och två lokaler på Mörkö. Vid samtliga lokaler har jag räknat antalet synliga musslor, men inte grävt i sanden. Vid inventeringen i går på Mörkö var det omöjligt att inspektera bottnarna pga hård vind och grumligt vatten. Allt finns rapporterat i Artportalen, inklusive foton. Alla lokaler ligger utmed farleden. Har för avsikt att även inspektera lokaler norr om kanalen.
Hej Rolf
Jätteroligt att få dessa rapporter om fler lokaler i närområdet. Berätta gärna om fler lokaler där du hittar den och även platser som du besöker och där den inte finns. Förhoppningsvis hittar vi en student som vill göra ett examensarbete och då är detta utmärkt baskunskap. Antar att du sett inslagen på TV idag men lägger ändå med dessa länkar. Den med tillagningen på restaurangen och att den smakar bra tycker jag och min man var extra rolig.
Vänliga hälsningar Lena och Nisse.
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/sodertalje/se-den-invasiva-musslan-som-etablerat-sig-i-brandalsund
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/sodertalje/har-gor-lokala-krogaren-pasta-pa-invasiva-musslan
Det finns även en till video när Länsstyrelsen kommenterar musslans spridning:
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/sodertalje/invasivaarter
Hej Lena!
Tack för svar! Hörde först talas om musslan i samband med besök vid Brandalsund för att titta på rödhuvad dykand, ett förtjusande par. Undrar hur länge den kan ha funnits där? Gör besök då och då eftersom det är en fin lokal för fåglar och växter av alla de slag. Var där ett par gånger för drygt ett år sedan, 30 januari (lugnt vatten) och 1 mars (vågor). Reagerade inte på någon anhopning av ovanliga musslor på stranden. Kollade i vattenbrynet efter växter och hittade bla höstlånke och mängder av borstnate. Tog bifogade bilder av stranden. Upplösningen är ju inte den bästa, men såvitt jag kan se så finns det i alla fall inga stora mängder av musslan. Som synes är vattennivån mycket högre än för närvarande så det är förstås inte mer än en indikation. Men den måste väl ha funnits där en längre tid efter vad jag förstår av årsringarna. För mig blir det många frågor. Dör musslorna alltid efter ett visst antal år? När de dör pressas de väl upp ur sanden och kan spolas i land, vilket skulle förklara det stora antalet tomma skal. Men jag hittar även små musslor (12-20mm) som är tomma. Har de dött av någon annan anledning? Just nu är tyvärr inte bästa tiden att ge sig ut och undersöka noggrannare, men jag har blivit intresserad. Åker regelbundet till Muskö och ska kolla på sandstränder där också. Det finns även andra stränder utmed farleden in till Södertälje som jag vill inspektera, när förhållandena är gynnsamma. De stora bestånden ligger ganska väl samlade runt Vaskhusviken, men de glesare fynden på Mörkö ligger några kilometer söderut. Hälsningar Rolf
Hej Rolf. Vi var också där när flera fågelskådare stod och kollade efter rödhuvad dykand och berättade att vi var ute på stranden och letade efter musslor. Ingen hade kollat ner i vattnet eller på stånden men blev såklart intresserade. När det gäller att hitta och notera de nya skalen av musslor tror vi att den långa lågvattensperioden bidrog till att hitta mycket skal. Innan dess hade det varit lågvatten och kallt så att de dött av infrysning och kanske delvis bottenfryst sediment. och när det blev lite varmare och blåsigt drivit iland. Bedömningen av skalen visar att det är många som är 4-5 år gamla. Så det måste funnits minst så långe. Det finns också mindre musslor som är nyrekryterade bara 1-3 år gamla. De har bildats på plats. Vi har inte hittat ännu hur länge larvstadierna lever i vattenmassan= hur långt de kan spridas från där musslan släpper ut ägg och spermier i vattnet. Men de kommer säkert från regionen. De små musslorna har nog dött av samma anledning som de större dvs fryst ihjäl och spolats iland. Det är inte känt att de därefter en viss ålder de kan nog bli riktigt gamla. Att det finns vissa åldersgrupper tyder på att just det året varit ett bra år för föryngring, lyckad förökning. Det den amerikanska trågmusslan behöver är en större variation i salthalt för att släppa sina ägg o spermier. Den kommer från estuariemiljöer i Mexikanska golfen där salthalten varierar med tidvattnet. Här behövs nog ett utförde av sötvatten och kanske att det djupare saltare vattnet förs upp till ytan sk. uppvällning som nog inte sker så ofta. men hur det fungerar i Östersjön, vet man inte heller för denna nyinkomna art.
Hej Lena!
Tack för utförligt svar. Men en undran kvarstår – i vilken form har musslorna transporterats med ballastvatten? Larver eller färdiga musslor? Om det är färdiga musslor så kan de ju ha levt ett antal år när de släpps ut i våra vatten. Om de kommer som larver så måste de ha släppts ut för minst 4-5 år sedan eftersom en del av de större musslorna väl är minst så gamla. I dag hittade jag till exempel ett skal som är 49 mm långt och 38 mm brett. Om jag förstått vad som är årsringar, så har den fem eller möjligen sex.
I dag besökte jag Öbacken-Bränninge NR, som ligger mellan Näset vid Torpa och Brandalsund. Söder om udden finns en relativt långgrund vik med dyig och sandig botten, som utmed vissa partier också har stor mängd småsten. Där fanns rikligt med musslor, säkert närmare tusen som kunde iakttas i vattnet tillsammans med ett mindre antal uppspolade på land. Uppskattar att 60-70 procent av dem i vattnet var levande. Ska lägga in fyndet i AP.
Däremot såg jag inga musslor i viken norr om udden. Stranden där är stenigare, men en bit ut är det sandbotten. Det är dock för djupt för stövlar. Får ta på mig vadarbyxorna eller snorkla när det blir varmt i vattnet. Har snorklat där tidigare på jakt efter vattenväxter.
En annan fundering är var ballastvattnet har fyllts på i båtarna? Måste det vara från Karibien eller kan det vara från de lokaler som har etablerats på andra håll i Europa? Föreställer mig att endast ett fåtal av de fartyg som trafikerar Södertälje hamn eller fortsätter genom kanalen till Västerås och Köping kan ha utgått från hamnar omkring Mexikanska golfen.
Vänlig hälsning
Rolf
[…] om att den hittats vid Brandalsund och Torpa (Havsbadet och Näsets udde). Rapporterna finns i Artportalen dels vis Farstanäs och två lokaler vid Mörkö och har lagts in av Rolf Wahlström som räknat […]
Har hittat vad jag tror är massor av tomma trågmusselskal vid en strand jag är uppvuxen vid.Har inte sett den här sorten här förut vi har bara haft andra småsnäckor mycket mera sköra snäckor liknande dessa och jag tror en sort heter hjärtsnäcka eller hjärtmussla dom är inte så kraftiga som dom här trågmusselskalen.
[…] skicka ett foto med koordinater till oss om Du hittar nya platser med trekantig brackvattensmussla. Vi hoppas på ett bra resultat från våra skarpögda läsare, precis som när vi efterlyste den Ame…. Glöm inte heller att lägga upp ditt fynd i Artportalen. Lycka till med att hitta fler […]
Hej🙂
Jag hittade den 23/10 2021 en skalhalva av amerikansk trågmussla på en sandstrand i Långvind, Hälsingland. Skalet är ca 3,5 cm och har 7-8 årsringar.
Mvh Henrik Schreiber
[…] gjorde ett besök vid Brandalsunds naturreservat, nära Södertälje för att kolla upp hur det gått med beståndet av amerikansk trågmussla. Det passade jättebra för vattenståndet är fortfarande lågt och det var lätt att komma ut en […]