Igår var det äntligen möjligt att köpa tång på Göteborgs fiskauktion!
En viss skepsis var väntad, men efterfrågan var glädjande nog i linje med var vi på Tångbloggen upplevt.
Sockertaren (Saccharina latissima) som Cassandra Köbbel och Anna Wångmar från Ten Islands Sea farm tagit med gick åt. Maxpriset för ett halvkilo färsk tång blev 850 kronor. Helt otroligt! Men nu är verkligen bästa säsongen för späd, krispig sockertare som vuxit till sig under vintern. Den har en god umamismak och ska skördas innan det blir för ljust och varmt.
Vi hoppas att det i och med detta går att handla tång hos de bättre fiskhandlarna i landet framöver, och att vi kommer kunna se fler arter av makroalger på fiskauktionen.

Ja, äntligen!
Jätteroligt!
Finns det något recept?
Det finns massor av recept på vad man kan göra med sockertare, både färsk och torkad. Vi har några på Tångbloggen och de svenska odlarna (se inlägg om algodling) har också några. Själv tycker jag bäst om att antingen äta den finstrimlad färsk, eller så torkar jag den i ugn och äter som chips. Torkad tång är också väldigt gott i soppa. Fantasin är enda gränsen
Roligt att det kommit igång.
Man undrar ju bara var den odlats/skördats?
Om det blir större spridning, borde verksamheten och produkterna kontrolleras och certifieras (typ KRAV), tycker jag.
Dessa har odlats i Göteborgs norra skärgård, du kan läsa mer om platsen och företaget i länken i inlägget. Eftersom de odlas fritt i havet, utan kontroll av vattenmassan, tror jag dessvärrre inte att det går att KRAV-märka dem. Vad är det för kontroller du som konsument skulle vilja ha utförda? *nyfiken*
Kontroller på att tången inte innehåller oönskade, för oss skadliga/giftiga ämnen. Precis vad för ämnen det skall tittas efter, lämnar jag över till expertisen att besluta kring.
Blåmusslor finns ju till försäljning i KRAV-märkt version.
Blåmusslorna odlas väl i havet och kan tydligen ekomärkas trots detta.
Odlad tång borde då också kunna märkas upp och kontrolleras, tycker jag.
Val av odlingsplats, måste väl vara helt avgörande för hur bra kvalitet produkten har, eller?
Köper ibland färdigförpackad ”Dulse seaweed”.
Tillverkad i England.
Både märkt med EU-ekologiskt och Soil Associations (brittisk KRAV-märkning) loggor.
Läste just igenom Soil Associations regler för algodling/vildplockning. Det tror jag nog att framtida producenter i Sverige kan ställa sig bakom utan problem. Det ska bli spännande att se hur den nya 5-års strategin för svenskt vattenbruk ser ut och om regeringen kommer satsa på att driva vattenbruket framåt, eller bara säga att de ”tror på det” och prata ”blå tillväxt” utan att faktiskt lägga vikt bakom.
Efter stormar eller kuling så är stränderna fulla med tång här i Höganäs, så även rikligt med storvuxen sockertång. Går den att använda även i detta skick, om det tas direkt efter ovädret. Ska den tillagas innan eller kan man äta den direkt i sallad?
Hej. Om den ser fin ut, utan påväxt av andra alger och djur, och du plockar den så snart som möjligt såhär på våren, skulle jag inte tveka att använda den. Vissa gillar den färsk, jag hänger oftast upp just sockertång några dagar på klädstracket så den får torka lite, sen låter jag den ligga i papperspåse i skafferiet och klipper av bitar när jag vill ha i soppa/nudlar. Är den riktigt tunn och fin kan du torka den i ugnen 50 grader, och sedna äta som chips. Gott, men ät inte för mycket. Jodhalten är hög i alger. Sockertaren växer under vintern, så jag tycker den är godast mellan mars-maj, men det är ju en smaksak. Den är ju inte oätlig resten av året, men då bättre att torka än att äta färsk.
[…] har varit mycket i media det senaste året. Störst uppmärksamhet fick den nog när den (äntligen) introducerades på fiskauktionen i Göteborg. Mycket roligt att det äntligen går att köpa skräppetare, eller sockertare som den ofta kallas […]