För ett par dagar sen presenterade Cecilia Wibjörn en ny rapport från Skärgårdsstiftelsen ”Skydd under ytan” Den innehåller slutrapporten om att använda stora bojstenar.
Tångbloggen har utarbetat en manual om restaurering av blåstång som Skärgårdsstiftelsen använt vid sina försök ute på Nåttarö. Ett intressant resultat är att etableringen av nya små tångplantor lyckats mycket bra och att det dessutom skett en större spridning och etablering av tångplantor på bojstenar där det inte placerats några knippen med blåstång. Det innebär att i ett område som Östermarsfladen på Nåttarö är förhållanden idag goda för nyetablering av blåstång om nya ytor görs tillgängliga.

I rapporten finns också en presentation av hur du kan använda ilandspolad blåstång, ålgräs m.m. för att gödsla odlingen av grönsaker och rotfrukter.

Tångbloggen har tidigare skrivit om att odla potatis i material från tångvallar. Funderar du på att starta en liten hemmaodling finns det fortfarande god tid för planering. I rapporten från Skärgårdsstiftelsen finns bra förslag om att t.ex. blanda upp den insamlade tången med jord. På så sätt minskas risken för att tången innehåller lite förhöjda halter av kadmium som kan tas upp av grönsakerna. Jag testade med potatis som blev mycket finare i tångkompost än i den lite leriga jord som finns på tomten. Det finns också en lista på vilka grönsaker som är bäst att odla just med avseende på eventuellt upptag av kadmium eller andra tungmetaller.
Slutligen finns också ett kapitel kring skörd av vass. Här, som i övriga kapitel, finns en utmärkt sammanställning av vad som är värt och viktigt att tänka på. Ett exempel är att det bästa är att skörda vassen när den är grön – då förs mest näring upp på land. Vill man öka den biologiska mångfalden är det lämpligt att låta kor beta och skapa en blå bård nära stranden .
Åh, jeg vil bare sige tusind tak for bloggen – jeg har så stor fornøjelse af at læse jeres posts!
[…] finns en bra lista på hur upptaget skiljer sig i t.ex. sallad, potatis och andra grönsaker i en ny rapport från en studie på Nåttarö, presenterad av Skärgårdsstiftelsen. Ett sätt att få nyttan av de gödande ämnena fosfor och […]
[…] BioLogik gör på västkusten. Och så berättar vi hur det gått med olika restaureringsprojekt av blåstång och kelp på öst- och […]