
November månads alg är mörk havsfjäder, Plumaria plumosa. Det är en vacker och mycket regelbundet fjäderförgrenad rödalg. Den framstår som mörkt röd eftersom hela algens bål är täckt med små barkceller, utom på de allra yttersta grenarna.

Fotot visar en skottspets av mörk havsfjäder i förstoring. Bilden är från den av oss frekvent använda floran Danmarks Havsalger. Centralcellerna, de som utgör själva ”stammen”, är päronformade och från dessa utgår motsatta förgreningar. På fotot syns även ett par kiselalger som växer som påväxt på skottspetsen, ifall någon mikroalgsentusiast läser Tångbloggen.
Mörk havsfjäder är flerårig och förökar sig i våra skandinaviska vatten enbart genom könlösa sporer. Plantorna blir ca 5 -10 cm höga och växer på sten och andra alger från under lågvattenlinjen ner till ca 15 meters djup. Den förekommer i Nordsjön och i Bälthavet och Öresund. Sen blir salthalten för låg inne i Egentliga Östersjön för arten skall klara sig. Den är mycket trevlig att pressa till sitt herbarium eftersom den är så platt, bara man får den i ett plan. Detta var en av de 50 arter som vi hittade i somras på makroalgskursen i Lysekil.
Letat efter den i norra Öresund under flera år utan resultat. Däremot hittar jag fina exemplar av tandskåring och rödpenna numera varje höst. Om man nu vill lämna in belägg på sådana lite ovanligare arter, var i så fall?
Då hör du av dig till Naturhistoriska Riksmuseet, så berättar de hur du ska hantera, märka upp och skicka dina kollekt.
Hej Richard
Kul att du hittar tandskåring och rödpenna i norra Öresund. Ellen och jag kommer att besöka Naturhistoriska Riksmuseet för en diskussion om att det behöver komma in nytt pressat algmaterial till herbarierna. Vi träffas den 10 nov. Kan berätta hur tankarna går efter mötet. Annars rapportera både detta o annat du hittar till Artportalen. Det behövs en massa aktuella rapporter av vanliga och ovanliga arter av alger. Hälsningar Lena