Blommande syrener och fågelsång i all ära. För oss på Tångbloggen är det bästa sommartecknet när receptaklerna (tångens fortplantningstoppar) mognar och börjar släppa sina ägg och spermier.
I experimentet på Aquaria (se inlägg nedan) har vi nu fäst receptakel från försökstången ett och ett på en tråd och hängt dem i provrör med vatten.

Tångbloggens egen Tant Tång, professor Lena Kautsky, inspekterar blåstångens första äggsläpp för säsongen.
Även här har vi vatten med tre salthalter (4, 6 och 12 promille) för att undersöka om det finns skillnader i äggmängd mellan de olika salthalterna.
Eftersom blåstång och smaltång är skildkönade, antingen hanar eller honor, så har vi könsbestämt plantorna innan och endast tagit receptakel från honorna. Äggen är lätta att räkna, men det skulle vara helt omöjligt att räkna spermier, som är både pyttesmå och jättemånga.
I går torsdag gjordes första avläsningen och vi kunde redan se fina ägg i botten på vissa provrör, både från blåstång och smaltång. Vid varje avläsning flyttar vi receptaklen till nya provrör med saltvatten och samlar in de eventuella ägg som släppts i de gamla provrören.
Eftersom äggen är tunga samlas de mycket prydligt i botten av provröret.
Experimentet ska fortgå under drygt en månad, där äggen som släppts samlas in var tredje dag och räknas under lupp. Skönt att man har något att göra under sommaren om regnet håller i sig.
[…] Ellen Schagerström och deras studier av smaltång Fucus radicans. De första inläggen handlade om experiment med fortplantning och blandat […]