
Detta exemplar har samlats in med dykning på Herthas Flak i maj 1992.
Tandskåring, Odonthalia dentata är en härligt mörkröd alg som kan bli hela 20 cm hög. Den har platta skott som är ca 3 – 5 mm breda med en oregelbunden förgrening. Mittnerven är otydlig men syns bättre om man håller upp den mot ljuset. Längst ner avsmalnar skotten och är fästa med en kraftig platta. Kanten är tydligt alternerande tandad. Både det latinska och svenska namnet ger bra information om hur algen ser ut. Odont är grekiska och betyder tand och dentatus betyder tandad.

Tandskåring växer på stenar och block och även som påväxt på större alger från 3 meter till över 25 meters djup. Den är vanligast förekommande på mer vågexponerade bottnar mellan 10-15 m djup. Den förekommer i Nordsjön till västra Östersjön och norra Öresund.

Till höger syns mörka parvis tetrasporangier varje segment från 4.2 2016 Fornaes Fyr. I båda fallen var det ilanddrivna plantor..
Tandskåring är flerårig och övervintrande plantor bildar nya skott i januari-juni. Algen är diok. På vintern syns fortplantningsorganen på små skott i kanten av de större skotten. Gonimokarpier förekommer i december – april och tetrasporangier i januari-mars.

Tandskåring är en populär art och finns avbildad i många algfloror. Både som hel planta och med sina olika förökningsdelar. För den som är speciellt intresserad rekommenderas ”Danmarks Havsalger del 1 och del 2″ av Ruth Nielsen och Steffen Sundsten. För dom av er som vill veta mer om både alger och djur i havet finns ”Havets djur och växter” med fina teckningar av Susanne Weitmeyer.

Håller med, den vackraste algen enligt mitt tycke. Har funnit den 4 ggr här vid norra Öresund vid Höganäs efter storm-kuling, då bara med ett ex. varje gång. Den bör alltså ses som sällsynt här. Vid samtliga tillfällen har det varit på hösten i augusti-oktober, då med vackert rött efter sommarens tillväxt. Vid två tillfällen som stora välutvecklade plantor på ca 20 cm.
Hej Richard
Tandskåring är verkligen en vacker alg. Efter stormar är alltid ett bra tillfälle att göra en studie av vad som drivit iland. Din lokal vid Höganäs kan nog vara nästa så långt söderut som den förekommer. Brukar du skriva in dina fynd i ArtDataBankens fynddatabas? Det behövs fler som lägger in information om alger utmed våra kuster. God fortsättning önskar vi på Tångbloggen!
Hej, ja jag lägger alltid in på Artportalen.
[…] 1. Rödalg, tandskåring, Odonthalia dentata […]