En av frågorna som kommer upp när det gäller klimatförändringar är att det kommer att bli varmare somrar och kraftigare och längre värmeböljor. Vid COP26 klimatmötet i Glasgow hösten 2021 är fortfarande målet att hålla 1,5 graders uppvärmning i medeltal. Med de åtaganden som togs kommer det nog istället bli närmare 1,8 grader, men detta är ändå lägre än vad vissa prognoser räknade med. Men det kanske inte är det viktigaste eftersom inga organismer reagerar på ett medelvärde, varken vi själva eller alg- och djurlivet i Östersjöns skog, blåstången. På SMHI:s hemsida finns grafer över hur kallt eller varmt det varit under olika år i Östersjöns öppna vatten. Men det saknas mätningar av vattentemperaturer i grunda vikar och i tångbältet, jämfört med i vattnet utanför tången. Inne i en tångruska är det skuggigt och där kan troligen små kräftdjur och snäckor inte bara hitta skydd från fiskar utan även en svalare miljö under en het sommardag. På samma sätt som vi letar upp skugga när det blir för varmt. Många har säkert känt hur det kan vara mycket kallare några decimeter ner i vattnet en solig dag när bara ytskiktet hunnit värmas upp och ett språngskikt av temperaturskillnad bildats.
Det finns tre tångarter (Fucus)i Östersjön, sågtång (Fucus serratus), blåstång (Fucus vesiculosus)och smaltång (Fucus radicans). Smaltång och blåstång förekommer tillsammans i Bottenhavet, medan blåstången dominerar ensam i Egentliga Östersjön. Den växer från strax under utan ner till det djup där ljuset inte längre räcker till för dess fotosyntes. Det är först i de södra delarna av Egentliga Östersjön som den får sällskap av sågtång. I Västerhavet är det annorlunda. Där växer blåstången i ett smalt bälte närmast ytan och utsätts både för uttorkning och infrysning. En stor skillnad i jämförelse med Östersjön, där stora delar av blåstången lever konstant under ytan. Det innebär att i Östersjön är det bara de riktigt grunt växande tångplantorna som riskerar att torka eller frysa vid längre lågvattenperioder under sommaren alternativt vintern. De stora delarna av blåstångsbältet klarar sig ifrån dessa extrema förhållanden.

Låt oss börja med att göra en djupdykning kring blåstången, Östersjöns skog och vad den tål för temperaturer. Den klarar utan vidare att växa och överleva i ett temperaturintervall mellan 4 till 26 0C utan att det känsliga meristemet skadas. Men på vintern innan isen lägger sig kan temperaturen sjunka ytterligare några grader, vilket blåstången klarar fint. Grunt under isen är också temperaturen låg men så länge tångplantan inte fryser fast i isen eller skarpas loss av islossningen är inte låg temperatur något problem för Östersjöns tång. Då är det värre med långa lågvattensperioder under tidig vår när tången riskerar att bli torrlagd.

Meristemet sitter i toppen på skotten och blir det utsatt för låga temperaturer i luften kan det frysa och dö. Detta kan inträffa vid lågvattensperioden under vårvintern. Blåstång på västkusten som ofta hamnar ovanför vattenytan vid lågvattensperioder både på vintern och på sommaren tål däremot att frysa in på vintern.


Blåstången har sin maximala tillväxtperiod under vår och försommar när ljuset kommer tillbaka efter det att isen lossnat. Utvecklingen av förökningstoppar startar när temperaturen stiger över 10 0C och förökningen sker när temperaturen nått ca 15 0C. Blir det riktigt varmt i vattnet försämras blåstångens fotosyntes men den fungerar fortfarande upp till ca 24-25 °C. Vid temperaturer i vattnet högre än 27 °C minskar tillväxten snabbt hos skotten, och vid ännu högre vattentemperatur ca 28 – 29 °C förstörs meristemet snabbt.
Blåstången i Östersjön lever huvudsakligen under ytan och utsätts sällan för att ligga torrlagd under någon längre period på sommaren och hösten. Men precis som att utsättas för frost på vintern är uttorkning ett problem på sommaren för grunt växande tång.


Under sommaren 2022 har vi haft två perioder när det varit ovanligt varmt på land vilket gjort att vattnet värmts upp ordentligt. Den första var lite drygt en vecka i juni och den andra varade en stor del av juli. Minns också fortfarande sommaren 2018 när värmeböljan varade i ca 3 veckor och hur växtligheten i den närmaste viken vid Askölaboratoriet förändrades. Resultatet kan vara lite olika. I det riktigt grunda området kommer tången att dö genom att ligga torrlagd. Hög temperatur i vattnet gör även att syrehalten blir lägre. Blåmusslor som sitter tätt på hårdbotten lite djupare ner dör då av syrebrist, lossnar och sen spolas skalen i land.

Började med att ställa frågan om hur svalt det blir under en värmebölja när solen gassar och det inte blåser inne i tångbältet. Detta blir ett av årets projekt: att undersöka skillnader i temperatur i och utanför tångbältet. Även vilken betydelse rotad vattenvegetation kan ha för att smådjur kan få en lite svalare miljö att söka sig till. Och också hur blåstångens yngre skott kanske får en bättre miljö, lägre temperatur att tillväxa i, om stora plantor skuggar. Planen är att börja mäta i maj -juni och försöka hålla koll på några lokaler utmed kusten. Skulle Du vara intresserad av att hjälpa till med mätningar får Du gärna höra av dig till oss så kan vi se vad vi kan göra tillsammans. Rapporter kommer såklart men först till hösten!

[…] blåmusslor, Mytilus edulis, som också är en marin art gäller samma sak. De är också redan stressade av låga salthalter […]